‘Muziek beweegt!’

Iedereen houdt van muziek, veel mensen kunnen zelfs niet zonder. Muziek emotioneert ons, maar pept ons ook op wanneer we het nodig hebben. Een mooi nummer kan de bijzondere eigenschap hebben om herinneringen terug te halen. Oftewel: muziek beweegt ons! Letterlijk, want soms kun je echt niet stil blijven zitten. Hoe kan dat eigenlijk?

Onze twee hersenhelften hebben verschillende functies. Even kort gezegd: je rechter hersenhelft bepaalt je emotie en je linker hersenhelft bepaalt je acties. Door muziek te luisteren, spreek je diep gelegen regio’s in de hersenen aan. Namelijk de gebieden van taal, beweging (motoriek), emoties en sociale cognities. Bestaande verbindingen worden geprikkeld en er kunnen nieuwe verbindingen ontstaan. Zo kan het dat mensen hierdoor zelfs opnieuw leren lopen of praten!

Door muziek te luisteren, spreek je dus onder andere motorische gebieden aan in de hersenen. Soms kun je muziek écht voelen in je lichaam. Denk maar eens aan een nummer dat je letterlijk een rilling geeft. Het zal je dan ook niet verbazen dat een goede beat tijdens een workout kan motiveren om beter te presteren. Dit komt door het positieve stofje dopamine. Muziek geeft een extra injectie dopamine zodat je uithoudingsvermogen wordt verhoogd. Je concentreert je minder op moeheid en pijntjes en voor je het weet is je sportsessie voorbij. Je komt als het ware in een flow terecht en je krijgt net dat ene duwtje om harder te knallen.

Muziek heeft dus een positief effect op je sportieve prestaties, zoveel is duidelijk. Maar het wordt nog specialer: uit onderzoek is gebleken dat niet alleen je lichaam fit wordt van sporten, je krijgt er ook een fit brein van. Tijdens het sporten moet je tonen, timing en de volgorde van geluiden waarnemen. De functies om te plannen en abstract te redeneren worden hierdoor aangesproken en getraind.

Wat voor muziek is dan het beste om naar te luisteren? Muzieksmaak verschilt natuurlijk per persoon, maar over het algemeen werken nummers met 120 tot 140 beats per minute goed om je op te peppen. Een belangrijke voorwaarde is ook dat het liedje een tempo en ritme-respons moet hebben. Je moet echt het gevoel krijgen dat je op de muziek wilt bewegen. Je lichaam krijgt dan namelijk het instinct om te synchroniseren op de muziek, waardoor jij je energie gelijkmatiger en efficiënter gebruikt.

DDJ Media verzorgt complete muziek installaties welke volledig zijn afgestemd op de inrichting van iedere fitness- of groepslesruimte. Met het DDJ muzieksysteem beschik je over muziekprogramma’s  die perfect afgestemd zijn op de doelgroep en het moment van de dag. Dit creëert een goede beleving voor zowel bezoekers als gebruikers.

Bron: Universiteit van Nederland, Fit.nl, Psycholoog.net