muziekvoorkeur karakter

Wat zegt jouw muziekvoorkeur over je karakter?

Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van muziek op onze hersenen, bijvoorbeeld naar het effect van muziek op onze productiviteit, prestaties, koopgedrag en natuurlijk onze emoties.

Maar wat zegt muziekvoorkeur eigenlijk over je karakter? Het schijnt dat karaktereigenschappen aan muziekgenres gekoppeld kunnen worden. Wij zijn benieuwd wat onze lievelingsmuziek over ons zegt!

Aaibare rockers en assertieve danceliefhebbers

De Heriot-Watt Universiteit in Edinburgh, Engeland deed onderzoek naar het verband tussen muziekgenres en het karakter van de luisteraar. Dus, als je bijvoorbeeld dol bent op klassieke muziek is de kans groot dat je veel zelfvertrouwen hebt en intelligent, creatief en introvert bent.

De onderzoekers hebben karaktereigenschappen verbonden aan de volgende muziekstijlen:

 • Pop
  Liefhebbers van popmuziek blijken extravert, eerlijk en traditioneel te zijn. Het zijn over het algemeen harde werkers en beschikken over een gezonde dosis zelfvertrouwen. De onderzoekers geven aan dat ze minder creatief en wat onrustig kunnen zijn.
 • Rap en Hip/Hop
  In tegenstelling tot het vooroordeel dat liefhebbers van rapmuziek agressief zouden zijn, concluderen de onderzoekers dat ze juist meestal gemakkelijk in de omgang zijn. Ook zijn ze naar buiten gericht en beschikken ze over veel zelfvertrouwen.
 • Country
  Over het algemeen zijn countryfans te omschrijven als hardwerkend, conventioneel en extravert. Ondanks dat veel countryliedjes over liefdesverdriet en hartzeer gaan, zijn countryliefhebbers juist emotioneel stabiel.
 • Rock / Heavy Metal
  Ook het enigszins agressieve imago dat rock en heavy metal heeft, wordt door de onderzoekers onderuit gehaald. Rockliefhebbers zijn namelijk behoorlijk zachtaardig en creatief. Ook blijkt uit het onderzoek dat ze vaak wat introvert en onzeker zijn maar wel openstaan voor nieuwe ervaringen.
 • Dance
  Eigenschappen die worden toegeschreven aan mensen met een voorkeur voor dancemuziek zijn extravert, creatief en assertief.
 • Klassiek
  Liefhebbers van klassieke muziek zijn introvert maar ook tevreden met zichzelf en de wereld om zich heen. Ze zijn creatief, goed opgeleid en hebben zelfvertrouwen.
 • Jazz, Blues en Soul
  Mensen die van jazz-, blues- en soulmuziek genieten, zijn volgens de onderzoekers extravert en beschikken over een hoog zelfvertrouwen. Ze zijn ook creatief, intelligent en zachtaardig.

Natuurlijk is geen mens hetzelfde, de uitkomsten zijn gebaseerd op de ‘doorsnee’ muziekliefhebber per genre. In theorie zouden mensen met twee totaal uiteenlopende karaktereigenschappen dezelfde muzieksmaak kunnen hebben. Schrik dus vooral niet als je als creatieveling van popmuziek houdt of als jazzliefhebber eigenlijk helemaal niet zo zachtaardig bent.

Herken jij jezelf in de karaktereigenschappen die bij jouw favoriete muziekgenre horen?