‘Van muziek smaak naar de smaak van muziek’

Vandaag de dag kunnen we nog steeds niet de vinger leggen op wat muziek met ons doet. Gelukkig is de wetenschap hard op weg om antwoorden te vinden op deze vraag. In onze vorige blog heb je kunnen lezen dat muziek niet alleen effect kan hebben op onze emoties en gedrag, maar ook op onze uitgave en beoordeling van de omgeving. Maar welk effect heeft muziek op onze smaak?

Als mens hebben we vijf zintuigen die continu aan staan en prikkelingen verwerken. Het is onmogelijk om je bewust te zijn van alle prikkelingen die via deze zintuigen binnenkomen. Alhoewel je onafhankelijk ieder zintuig bewust kan ervaren, zoals de stoel waar je nu op zit, de geur van de ruimte, de smaak in je mond, enzovoorts, zijn we als mens geneigd om een mentale samenvatting te maken en ervaringen als een holistisch geheel te benaderen. Om hier een voorbeeld van te geven, onderzochten North, Hargreaves en McKendrick (1999) het effect van muziek op wijn keuze. In dit onderzoek kwam naar voren dat wanneer er Franse muziek werd gespeeld, er meer Franse wijnen werden verkocht en wanneer er Duitse muziek werd gespeeld, werden er meer Duitse wijnen verkocht. In een later onderzoek van North (2011) liet hij zien dat wanneer er klassieke muziek werd afgespeeld, wijnen als vol en zwaar werden omschreven. Terwijl bij het afspelen van subtiele en geraffineerde muziek wijnen als subtiel en verfijnd werden omschreven.

Deze effecten zijn ook onderzocht voor eten. In een onderzoek van Bumenthal (1997) werd aangetoond dat visgerechten frisser en beter smaakte wanneer er rustige zee geluiden werden afgespeeld. Ook andere aspecten van muziek kunnen smaak beïnvloeden. In een onderzoek van Zampini en Spence (2003) kwam naar voren dat wanneer het geluidsniveau van muziek toenam of als er hoge frequenties (van 2 kHz tot 20 kHz) muziek werd afgespeeld, men chips als verser en knapperiger beoordeelde. Spence heeft in een later onderzoek ook laten zien dat toffees bij hoge tonen zoeter smaken, terwijl toffees bij lage tonen bitterder smaken.

Het wordt steeds duidelijker hoe muziek een direct effect kan hebben op onze smaakperceptie en keuze. Met het draaien van de juiste muziek kun je gasten en bezoekers in de stemming brengen en een extra dimensie geven aan de smaak van eten en drinken. Het is belangrijk dat het hele plaatje klopt. Er moet een zekere mate van congruentie en balans bestaan tussen de muziek en de omgeving. Laat je daarom goed adviseren over welke muziek je moet draaien en de effecten hiervan. Op deze manier kan je nog meer beleving creëren voor je gasten en meer succes halen uit jouw business.

Team Consumatics