Vind vrijheid in muziek

Vandaag vieren we 75 jaar vrijheid. Dit jaar niet met zijn allen bij elkaar, verbonden door muziek tijdens een van de vele bevrijdingsfestivals, in de kroeg of op het terras. Ondanks het feit dat wij, ironisch genoeg, momenteel zelf minder bewegingsvrijheid hebben, is er toch iets wat niet verandert op deze dag. Waardoor we ook dit jaar verbinding met elkaar vinden. Dat is muziek.

Vrijheid geef je door, net als muziek. Er zijn dan ook vele muzikale initiatieven om met zijn allen 75 jaar vrijheid te vieren, ook al is het vanuit huis. We zetten enkele initiatieven voor je op een rijtje:

Aangepaste muziekprogrammering
Diverse radiozenders passen de muziekprogrammering aan, variërend van de honderd vrolijkste nummers ooit gemaakt op Radio 2, tot vrijheidstracks op 3FM. Radiostation FunX spreekt met jongeren die opa’s en oma’s hebben die de oorlog mee hebben gemaakt. Maar ook in de winkel is de aangepaste muziekprogrammering merkbaar, zo zijn bij de Albert Heijn winkels vandaag de hele dag tracks van Nederlandstalige artiesten te horen.

Zingen om 5 voor 5
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Bevrijdingsfestivals hebben een initiatief van Claudia de Breij omarmd om exact om 16.55 uur ( 5-voor-5 ), het lied ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy door heel Nederland te laten klinken. Radiostations, maar ook klokkenspelers van Nederlandse kerken zijn gevraagd om dit nummer te spelen.

Martin Garrix
Niet vanaf het podium, maar vanaf een grote jacht zal DJ Martin Garrix een speciale show van één uur draaien. De boot, waarop nieuwe tracks en de grootste hits van de producer en DJ kinken, vaart over Nederlandse wateren. Een helikopter en drones leggen het optreden vast. De show zal via het YouTube-kanaal van de artiest te bekijken zijn.

5 mei concert
Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert in het Amsterdamse Carré Theater zendt de NOS een uitzending vanuit de foyer van het theater. Onder andere artiesten Simone Kleinsma en Roel van Velzen, begeleid door het Metropole Orkest, zijn onderdeel van het concert. Presentatrice is Simone Weimans en uiteraard wordt er volgens traditie afgesloten met Vera Lynns We’ll Meet Again.

Met deze, en nog veel meer landelijke en lokale muzikale initiatieven dragen we gezamenlijk uit: net als muziek geef je vrijheid door. Find your freedom in the music.

Meer weten? https://www.4en5mei.nl/